Komplexný multivitamín – VitaX

Komplexný multivitamín - VitaX 1VitaX je doplnok stravy vyvinutý špeciálne pre nutričné potreby mužov a žien. Jedná sa o kombináciu vitamínov, minerálov a rastlinných extraktov s obsahom fytonutrientov v kombinácii zvolenej tak, aby vyhovovala špecifickým požiadavkám mužov alebo žien podľa varianty, ktorú si zvolíte. Produkt je druhou vývojovou fázou, kedy došlo ku špecializácii na špecifické potreby a lepšie tak pokrýva potreby oboch pohlaví.

Spoločnosť WeFood Nutrition vyvinula sofistikovanú zmes bez spájadel a obsahu balastných látok s garanciou maximálnej využiteľnosti. Formy minerálov sú starostlivo zvolené tak, aby mali vynikajúcu vstrebateľnosť. Zámerne sa vyhnuli oxidom, ktoré sú síce lacné, ale celková využiteľnosť je iba niekoľko percent (napriek tomu je nájdete v rade štandardných produktov). Najvyššiu vstrebateľnosť u minerálov vykazujú organické väzby (soli organických kyselín) a cheláty, preto je vhodné sa pri výbere orientovať na tieto skupiny. Denná dávka je navrhnutá na základe odporúčania príjmov jednotlivých mikroelementov špeciálne pre mužov a ženy.

Produkt je rozdelený do menších kapsúl tak, aby sa dal ľahšie dávkovať s ohľadom na potreby každého jedinca – od minimálnych dávok pro ty, ktorí konzumujú pestrú a vyváženú stravu, až po vrcholové športovce s vyššími požiadavkami na hladiny jednotlivých mikronutrientov. Rozdelenie do menších dávok v priebehu dňa má taktiež výhodu vo vyššej vstrebaťeľnosti a priebežnom a vyrovnanom zásobovaní organizmu po celý deň.

VitaX bol navrhnutý tak, aby obsahoval široké spektrum aktívnych látok:

Obsah účinných látok v 1 kapsli % RI
Vitamín A 130μg/110ug 16/14
Vitamín D 8 μg 160
Vitamín E 1,7 mg/1,4mg 14/12
Vitamín K-MK7 11 mg 15
Vitamín C 30 mg/20mg 38/25
Vitamín B1 3 mg/2mg 270/180
Vitamín B2 3 mg/2mg 214/140
Niacín 3 mg/2mg 19/13
Vitamín B6 3 mg/2mg 214/140
Kyselina listová 80 μg/40mg 40/20
Vitamín B12 15 ug 600
Biotín 20 mg/40mg 40/80
Kyselina Pantoténová 3 mg 50
Horčík 60 mg/50 mg 16/14
Zinok 2,5mg/2mg 25/20
Meď 140 μg 14
Mangán 140 μg 7
Selén 25 ug 46
Chróm 15ug 38
Cholín 3 mg
Koenzým Q10 4,5mg/3mg
Vápnik 120 mg/180mg 15/23
Inositol 3 mg
Lutein 1,5 mg
Lykopén 500 ug
Resveratrol 15 mg
Extrakt zeleného čaje 15 mg
Železo 1 mg/2mg 7/14
Jód 25 μg 17

Produkt je vhodný pre:

  • komplexnú podporu organizmu
  • podporu pri nadmernej fyzickej záťaži
  • rekreačné aj profesionálne športovce

Produkt vyniká najmä formou jednotlivých komponentov: Vitamín E ako D-alfa-tokoferol acetát. Alfa-tokoferol je najvýznamnejšia zložka vitamínu E. Výrobca používa iba prírodnú formu. Prírodný alfa-tokoferol sa označuje písmenom „d“ pred názvom, teda d-alfa-tokoferol. Syntetický alfa-tokoferol sa označuje písmenami “dl“ pred názvom, teda dl-alfa-tokoferol. Esterifikácia D-alfa-tokoferolu na D-alfa-tokoferol acetát uchováva alfa-tokoferol v stabilnej forme (estery tokoferolu sú stabilnejšie, omnoho menej citlivé ku svetlu, vzdušnému kyslíku a UV žiareniu).(1) Jedná sa o vitamín rozpustný v tukoch, možno sa ním teda predávkovať. Najvyššia tolerovateľná dávka alfa-tokoferolu pre dospelých je u zdravých ľudí stanovená na 1000 mg na deň (prepočet na acetát je 1,35 – tzn. 1350 mg) – dávka je teda úplne bezpečná a odpovedá bežným požiadavkám organizmu. Vitamín K2 (MK-7) v biologicky aktívnej forme. Takmer všetky multivitamíny ponúkajú iba málo aktívnu formu MK-4. Forma K2-MK-7, ktorú výrobca používa nie len v produktu VitaX, je lepšie absorbovaná bunkami než iné formy, znižuje svalové kŕče (podpora pri produkcii osteokalcinu, ktorý pomáha zo začleňovaním vápnika a iných minerálnych látok do buniek, vrátane kostných). Číslo uvedené u konkrétnej formy označuje počet izoprenových jednotiek

Rozdielne je aj chovanie oproti forme MK-4 – forma MK-4 je v ľudskom tele zastúpená najviac, nehodí sa ale toľko ako súčasť doplnkov z dôvodu nižšie vstrebateľnosti (minimálne funkčné množstvo MK-4 je 1500mcg, u MK-7 je to 15× menej!). Z hľadiska udržaní hladiny v krvi je na tom opäť forma MK-7 lepšie. U oboch foriem nastáva maximum po 4 hodinách, v prípade formy MK-4 je ale hladina za ďalšie 4 hodiny nulová, forma MK-7 ale po týchto 4 hodinách stále vykazuje približne 1/2 hodnoty a ďalej sa znižuje až po dobu 72hodin. Zaistí sa tak efektívne využitie tohto vitamínu.

Vitamínu K1, ktorý je rastlinného pôvodu sa dostane do obehu 5 – 15% podaného množstvá, u vitamínu K2 je to 95 – 100%. Vitamín K1 je v organizmu použitý pre potreby zrážania krvi a rýchle sa z tela vylúči, K2 vytvára v organizme dlhodobú hladinu. Nevýhoda vitamínu K2-MK-7 je iba vyššia cena vo zrovnaní s ostatnými formami.

Horčík ako laktát horečnatý zaistí vysokú vstrebateľnosť bez laxatívnych účinkov. Soli kyseliny citrónové majú mierne vyššiu vstrebateľnosť, často ale užívanie produktov s touto formou sprevádzajú práve laxatívne (projímavé) účinky. Laktátová forma je veľmi dobre znášaná a má vynikajúcu vstrebateľnosť. V oboch verziách produktu VitaX nájdete vysoké množstvá horčíku, keďže sa jedná o deficitný mikronutrient v rámci ČR a SR.

Zinok, meď, mangán ako organické soli. Týmto zaistíme maximálnu využiteľnosť. Zinok je zvolený ako soľ kyseliny citrónové, keďže v porovnaní s horčíkom je ho rádovo nižšie množstvo a teda nehrozí obavy z laxatívnych účinkov.

Železo ako dvojmocná forma – fumarát železnatý. Železo sa vstrebáva iba ako dvojmocná forma, formy trojmocné sú nevstrebateľné. Pokiaľ sa v doplnku nachádza napríklad Fe2O3 (oxid železitý), má veľmi nízku vstrebateľnosť (v žalúdku vplivom kyseliny chlorovodíkové dochádza k čiastočnej redukcii trojmocného železa na dvojmocné) – odporúčané dávky tieto formy sú ale približne 10× vyššie, čo spôsobuje radu ďalších vedľajších účinkov (zápcha, problémy s trávením, aj.). Fumarát železnatý patrí spolu s glukonátom železnatým medzi dve najlepšie vstrebateľné formy železa, preto ich výrobca zaradil i do jeho produktu. Množstvo železa sa v jednotlivých verziách VitaX výrazne líšia, ženy majú vyššiu potrebu ako muži. Výhodou organických zlúčenín železa je, že sa môžu užívať s vitamínom E, zatiaľ čo anorganické soli železa môžu skutočné účinky vitamínu E anulovať.

Spektrum antioxidantov – VitaX obsahuje okrem vitamínov s antioxidačným pôsobením i vybranú zmes antioxidantov – Koenzým Q10, Resveratrol, Lutein, Lycopen, extrakt zeleného čaje. Svojim pôsobením chráni náš organizmus proti oxidačnému stresu a posilňuje funkciu celého produktu. Antioxidanty sú často v športovej výžive zanedbávané, napriek tomu majú nezanedbateľný vplyv na regeneráciu, odbúravaní laktátu a výkonnosť.

Kompletný B-komplex – rada multivitamínov aj špeciálnych produktov obsahuje iba niekoľko vitamínov skupiny B. V produktu VitaX nájdete B1, B2, B3 (vitamín PP), B6, B7, B8 (Cholin), B9, B12 a Inositol. Tým, že je produkt VitaX rozdelený do menších tabliet užívaných pribežne v rámci dne, dochádza k lepšiemu využitiu ako v prípade jednorazovej dávky – práve vitamíny B-komplexu sa ľahko vylučujú močou (jedná sa o vitamíny rozpustné vo vode).

Jód – VitaX je vynikajúcim zdrojom jódu. Jód je v našej strave nedostatočným prvkom – medzi najlepšie prírodne zdroje patrí napríklad morské rasy (obsah jódu v nich značne závisí na tom, z ktorého miesta pochádzajú a taktiež na spôsobu ich pestovaní (rastu). (2) Ďalšími zaujímavými zdrojmi sú morské ryby a plody mora. Jód môžeme nájsť aj vo vajciach (pokiaľ sa jód pridáva do kŕmenia) a mliečnych produktov (opäť v závislosti na pridávaní jódu do krmiva). Rada ľudí na celom svete vrátane ČR a SR trpí nedostatkom jódu a v niektorých zemiach dokonca pridávajú jód do kuchynskej soli alebo vody, aby sa nedostatku jódu predišlo. V ČR takto môžete jód získať z jodizovanej soli (v závislosti na solení).

Zdroje:

  1. Rowe RC, Sheskey PJ, Owen SC. Pharmaceutical excipients 2004 (Singleuser version). [CD-ROM]. Washington, DC: Pharmaceutical Press and American Pharmacists Association, 2004.
  2. Analysis of iodine content in seaweed by GC-ECD and estimation of iodine intake, 2014 – Tai ShengYeh,Nu Hui, HungTzu ChunLin