Je lepšie začínať silovým tréningom alebo kardiom?

Je lepšie začínať silovým tréningom alebo kardiom? 1Čím by sa malo začínať pri kombinovanom cvičení?

Rozhodli ste sa vrhnúť do cvičenia a spojiť kardio zo silovým tréningom do jedného dňa? Ale neviete, čím začať? Inde ste sa už možná mnohokrát dočítali, že je de facto jedno v jakom poradí sa na cvičenie vrhnete, a máte to robiť tak, ako vám to vyhovuje. Keď sa ale na túto otázku zameriame z fyziologického hľadiska je jasné, že najlepšie bude najskôr zvädať činky a potom sa vrhnúť na kardio. Ale prečo tomu tak je?

Za všetkým hľadajte glykogén

Je lepšie začínať silovým tréningom alebo kardiom? 2Glykogén je zásobárňou rýchle energie, ktorá je uchovávaná vo svalochpečeni. Keď naše telo nutne potrebuje viac energii, začne ju čerpať zo zásob glykogénu. Jak kardio, tak silový tréning tieto zásoby využívajú a pokiaľ ich nemá telo pri cvičení dostatok, znižuje sa tak i výkon. Pri silovom tréningu naše telo využíva približne tretinu zásob glykogénu, má-li ho ale nedostatok je u silového tréningu deficit výkonu omnoho väčší než u kardia. U silového tréningu telo potrebuje rýchlu energiu nárazovo, naopak u kardia sa telo dokáže adaptovať a fungovať s nižším množstvom glykogénu a dokáže jej nahradiť pomalým odbúravaním tuku.

Vyčerpanie

Zďaleka najdôležitejším faktorom v tejto otázke je vyčerpanie. Cieľom silového tréningu je s každým tréningom zvyšovať záťaž, k dosiahnutí tohto cieľa je potreba mať dostatok energie. Kardio môže viest ku svalovej únave a tým pádom znížiť silu aj výkonnosť. Po kardiu môže nastáť aj mentálna únava, čo môže narušiť sústredenie a motiváciu. Skrátka výkon by nemusel byť úplne dostačujúci a podľa predstav. To neznamená, že silový tréning nemá negatívny vplyv na kardio cvičenie, ale z fyziologického hľadiska je vplyv silového tréningu na kardio menší ako v opačnom prípade, predovšetkým u intenzívneho kardio cvičení. K podpore aeróbnej aktivity a oddialenia svalovej sily môžete taktiež použiť jeden z našich doplnkov ako je fermentovaný beta-Alanin alebo BCAA (pripravujeme). Najlepší je teda tieto aktivity rozdeliť do iných dní, to má i ďalšiu výhodu. Kardio v netréningový deň napomáha regenerácii. Ako presne to funguje, je však na iný článok.