Výživa a príjem bielkovín u detí – Junior Proteín

Výživa a príjem bielkovín u detí - Junior Proteín 1Detsproteín

Tým, že sa výrobca rozhodol vyrábať produkt s týmto názvom, občas rozpútava búrlivé diskusie. A je to možná správne, pretože často narážame na zažité mýty. Rada ľudí tento produkt obhajuje, iný navzdory faktom odporúčajú alternatívy, ktoré nie vždy spadajú do racionálnej stravy. Na úvod ale musíme povedať, že neodporúčame nahradzovať pestrú a vyváženú stravu a taktiež neodporúčame nezmyselné navyšovanie bielkovín. O tom tento a podobné produkty pre dospelých nie sú. Cieľom je dodať vhodnú formu bielkoviny, pokiaľ je potreba, výhody sú jasné, jedná sa o stabilizovaný bezpečný produkt (sušenie je forma konzervácie) bez pridaných syntetických látok.

Proteíny sú zlo, tieto produkty nie sú vhodné pre deti…

Bielkoviny sú látky, ktoré potrebujeme. Pokiaľ máme deficit bielkovín, vystavujeme sa zdravotným komplikáciám. V období rastu a dospievania je tento problém omnoho závažnejší ako v prípade krátkodobého deficitu u dospelého človeka. Neveríte? Extrémom je onemocnenie zvané kwashiorkor (1) . S tým sa v našich končinách nestretneme, ukazuje nám ale, kam až takáto situácia môže zájsť. Bielkoviny teda nielen deti nutne potrebujú, diskutovať môžeme o ich forme a množstve.

Z hľadiska kvality bielkovín sú najvýhodnejšie mliečne proteíny – tu sa odkazujeme už na zverejnený článok o metodike DIAAS. Sebelepšiou kombináciou rastlinných zdrojov nedosiahnete lepšieho skóre, vyskúšať si to môžete napríklad na kalkulačke DIAAS tu

Niektorí ľudia sa stavali proti práškovej forme. Aj keď na prvý pohľad vypadajú rôzne prášky rovnako (proteín – vápno – namletá krieda – prací prostriedok -…), sú v nich podstatné rozdiely. A rozdiely sú i v typoch proteínov. Vo WeFood Nutrition používajú výhradne natívne proteíny, ktoré naviac pochádzajú od kráv chovaných voľne. A slovo natívny nie je marketingom, pretože ďalšou triedou sú tzv. „waste“ proteíny, preložené ako „odpadné“ a alebo jemnejšie „zvyškové“. Rozdiely sme si vysvetlili v článkoch metodika DIAAS a metodika PDCAAS. Zhrnuto, v detskom proteínu používa výrobca ako zdroj najkvalitnejší natívny mliečny izolát.

Ale je to prášok!!!

Áno, je to prášok, pretože je to usušené. Je zaujímavé, že takmer nikoho z rovnakého dôvodu netrápi detské výživy, kde je zdrojom opäť sušené kravské mlieko (nefiltrované) obohatené o laktózu. Tú „zlú“ laktózu, ktorú rada ľudí zatracuje. Tak tu vás môžeme upokojiť, vzhľadom k filtrovaniu je naopak obsah laktózy znížený na naproste (zvyškové) minimum. Pokiaľ má niekto niečo proti sušení, dúfame, že zároveň doma nepoužíva potraviny ako je korenie, čaje, bylinky, sušené huby, jerky, múku, pečivo obecne, ryžu, cestoviny alebo lyofilizované ovocie. Zjednodušene, v prípade natívneho proteínu, dôjde k vyfiltrovaniu tukov a laktózy, a zvyšok je vysušený pomoci metodiky spray drying z čerstvého mlieka.

Moc proteínu je nezdravé!

Samozrejme, s tým úplne súhlasíme. Cieľom produktu je dodať kvalitný zdroj bielkoviny, a nie navyšovať ich príjem. Niektoré deti napríklad odmietajú jesť obed, alebo po výkonu nemajú chuť na klasické jedlo, prípadne v mieste športoviska nie je možnosť kvalitnej stravy (rýchle občerstvenie za kvalitné nepovažujeme). A s týmto ohľadom bol tento produkt vytvorený, pretože je stabilný. Sušenie je stabilizácia bez použitia konzervantov – skúste nechať týždeň mimo chladničku mäso alebo mlieko, ako dopadnú, a potom sa pozrite na sušené alternatívy. Baktérie potrebujú vhodnú vlhkosť, teplotu a živiny. Pokiaľ s akýmkoľvek faktorom budete manipulovať, zabránite šíreniu.

Množstvo bielkovín rieši celá rada článkov, týkajú sa ale prevažne dospelých. Pre deti sa ale väčšinou používajú hodnoty z knihy REFERENČNÉ HODNOTY PRE PRÍJEM ŽIVÍN (DACH) (3) – tieto hodnoty sú potom kopírované do väčšiny článkov zabývajúcich sa detskou výživou.

Výživa a príjem bielkovín u detí - Junior Proteín 2Aj s touto tabuľkou je ale nutné pracovať (7):

  • Referenčné hodnoty (mimo smerných hodnôt) – ochráni takmer všetky osoby dané populácie pred poškodením zdravia výživou a zaistí plnú výkonnosť
  • platí pre zdravé osoby vo strednej Európe
  • pre energiu je smerná hodnota priemerná potreba danej populačnej skupiny, nie je možné uplatniť individuálne (viď fyzická aktivita)
  • odporúčaný príjem živín: priemerná potreba + 2 smerodajnej odchýlky (pokryje potrebu 98% populačnej skupiny)
  • miesto 2 smerodajných odchýlok spravidla navýšenie o 20 – 30 %
  • pri dodržaní odporúčaného príjmu je deficit nepravdepodobný, nižší príjem neznamená deficit, ale zvýšenie jeho pravdepodobnosti
  • nevhodné k presnému plánovaniu výživy / hodnotenie nutričného stavu konkrétnej osoby
  • orientačná pomôcka – plnenie v celotýždennom priemere

Výrobca si nie je vedomí, že by odporúčal iný príjem. Odporúčanie iného množstvá je potom otázkou individuálneho posúdenia lekára, alebo vhodného poradcu pre výživu. A malá poznámka – v ČR neexistuje špecializácia „nutričný terapeut pre deti“ ako vzdelávací obor, výrobca teda nemôže mať človeka s týmto vzdelaním v tímu (byť externe) a musí sa spoliehať „iba“ na lekárov (pediatrov) a konzultantov z oblasti potravinárstva a bezpečnosti potravín.

Je nutné si ale uvedomiť, že produkt „Detský proteín“ neobsahuje iba bielkovinu – je obohatený o ďalšie zložky, ako je teff (prirodzene bezlepková obilnina), palatinosu (4) (disacharid s nízkym glykemickým indexom, považovaná za progresívnu cukernú náhradu), jablčnú vlákninu, Acai (bio kvalita, vysoký obsah antioxidantov), Lukuma (alebo lucuma, bohatý obsah železa a ďalších minerálov, antioxidanty). Sladené prírodným sladidlom (kombinácia erythritolu a extraktu zo stévie), čisto prírodné aróma (extrakt vanilka/kakao), farbená prírodne (kakaom, kurkuminom). Otázka potom zostáva, na základe čoho, sú i pres to propagované produkty plné glukózo-fruktózového sirupu, cukru, umelých farbív a aróma, stuženého tuku apod., ktoré sú zamerané na deti ako „vhodný“ olovrant.

Aj tak je všetko zle

Cielime predovšetkým na ľudí, ktorý chápu rozdiely v kvalite, surovinách a aditívoch. Sami máme deti a vieme, čo predávame a aké sú rozdiely. Napriek tomu produkty nevnucujeme a nikto nie je nútený do ich nákupu, aj keď tak občas diskusie vyzerajú. Snažíme sa pomocí článku čiastočne priniesť informácie, občas ale niektorí zameňujú fakty za dojmológiu. Bohužiaľ, rada ľudí dá práve na dojem, a nie na uznané metodiky alebo fakty … každý ale má právo voľby produkt kúpiť, či nekúpiť.

Dúfame, že sme aspoň čiastočne zodpovedali niektoré dotazy a zvýšili tak informovanosť o výrobe a bezpečnosti potravín. Zaujímavé informácie dostanete také na patričných školeniach uskutočňovaných Potravinárskou komorou ČR (posledné bolo v septembri 2019 a zaujímavé prednášky na téma detskej výživy vrátane kazuistiky mal MUDr. David Kasal, MHA nebo Prof. MUDr. Marie Kunešová, CSc.)

Zdroje:

  1. https://cs.wikipedia.org/…/Kwashiorkor
  2. https://en.wikipedia.org/…Spray_drying
  3. DACH: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 p. DACH: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. Frankfurt/Main: Umschau, 2008, 240 p.
  4. https://cs.wikipedia.org/…ltul%C3%B3za
  5. Vyhláška č. 54/2004 Sb.
  6. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011
  7. http://www.szu.cz/…i_Dlouhy.pdf