Natívny proteín

Čo to je natívny proteín?

Natívne proteíny sa vyrábajú filtráciou priamo z čerstvého mlieka. Získavame tak natívny mliečny izolát. Použitie mlieka ako východiskovej suroviny, neovplyvnenej produkciou iných potravín z mlieka, je tak kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim kvalitu. Používané produkty majú lahodnú mliečnou chuť, čo sa prejaví i vo finálnych produktoch. Nevýhodou je cena, ktorá dosahuje násobku druhotných proteínov.

Ako sa líši natívny proteín od klasických proteínov?

Štandardné proteíny, ktoré vyrábajú takmer všetci výrobcovia, sa vyrába z vedľajšieho produktu (srvátky), ktorá vzniká pri výrobe iných mliečnych produktov. Srvátka je v tomto prípade odpadným produktom, ktorý bol už ovplyvnený samotným procesom výroby syrov, tvarohov atď. Táto zvyšková srvátka sa potom filtruje. V týchto proteínoch nie je možné garantovať množstvo vitamínov a látok, ktoré sa v mlieku štandardne vyskytujú.

Prečo je natívny proteín Wefood jedinečný?

V České republike ako aj na Slovensku neexistuje výrobca, ktorý by používal natívne proteíny ako východiskovú surovinu. U niektorých dovážaných produktov je možné nájsť určité percentuálne zastúpenie tejto úrovne kvality väčšinou v zmesi s druhotným proteínom. Iba niekoľko výrobcov v zahraničí používa proteíny typu native whey alebo micelárny kazeín. V Európe žiadny výrobca nepoužíva natívny proteín z celej frakcie bielkovín mlieka.

Pre koho je natívny proteín vhodný?

Natívny proteín je vhodný pre mužov a ženy, ktorí ocení ozajstnú kvalitu a nie len marketing. Vzhľadom k výrobným procesom je výrobca schopný garantovať hodnoty vitamínov, ktoré sa v proteínu vyskytujú prirodzene a ktoré nie sú degradované nešetrnými výrobnými procesmi, ako u štandardne ponúkaných proteínov. Natívny mliečny proteínový izolát je vzhľadom k svojej povahe vynikajúci proteín do diéty, proteín na chudnutie alebo ako dodatok k bežnému jedlu. Jedná sa o proteín zo vstrebateľnosťou 8 hodín, zasýti tak na dlhú dobu a nie je nutné zbytočne navyšovať dávky. Je to také vhodný proteín pre športovcov, pretože zaisťuje najdlhšiu dobu dodávania aminokyselín, ktorá je dlhšia, ako u samotného micelárného kazeínu.

Prečo je v proteínu vysoká hodnota sacharidov?

proteínu výrobca nepoužíva syntetická sladidlá, ktorá dosahujú stonásobku sladivosti (napr. sukralóza je 600× sladší, ako cukor). Nepoužíva ani samotné extrakty zo stévie, ktoré nemajú dobré senzorické vlastnosti a rade ľudí nechutnajú. Spoločnosť WeFood Nutrition s.r.o. používa sladidlo Erylite® s 4 násobnou sladivosťou oproti cukru. Aj napriek tomu, že sa toto sladidlo takmer nevstrebáva, podľa platnej legislatívy je zaradené medzi sacharidy a ako také ho musí uviesť na obale.

Prečo používate čierne dózy?

Rada látok je citlivá na svetlo (prakticky všetky vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K; ďalej B2, B9, B12, C, tuky – iniciácia rozkladu svetlom, atď.). Všimnete si, že i v lekárňach sa väčšina produktov predáva v obaloch, ktoré neprepúšťajú svetlo (kartónové krabičky) alebo v lahvičkách s tmavým sklom. Výrobca uplatňuje rovnakú filozofiu a myslí aj na zachovanie maximálneho možného množstvá makro a mikronutrientov v jeho produktoch. Cielene sa vyhýba obalom, ktoré prepúšťajú svetlo (priehľadné a biele obaly).