Komplex enzýmov DigeZyme®

Komplex enzýmov DigeZyme®

Spoločnosť WeFood sa snaží ponúkať vždy to najlepšie, preto zvolili ako enzýmy osvedčenú kvalitu reprezentovanú multi-enzymatickým komplexom DigeZyme®. Tento komplex sa skladá z široko pôsobiacich enzýmov, a to alfa-amylázy (štepí škroby na dextríny), laktázy, celulázy, lipázy a proteázy, neobsahuje lepok a GMO. Tieto enzýmy pomáhajú rozkladať sacharidy (karbohydráty), laktózu, obťažne stráviteľná rastlinná vlákna a chitín (pomáha uvoľniť nutrienty z ovocia a zeleniny), tuky a bielkoviny. Naviac sú tieto skupiny enzýmov odolné voči pôsobení žalúdočných šťav, pričom zachovávajú tráviacu aktivitu.

 

Hlavné benefity:

  • Znižuje toxické zaťaženie spôsobené nestrávenými potravinovými zvyšky
  • Podporuje funkciu tráviaceho systému
  • Podporuje funkciu imunitného systému
  • Pomáha štepiť sacharidy, laktózu, tuky a bielkoviny

DigeZyme® bol klinicky testovaný na zvýšenie absorpcie minerálov a vitamínov:

ZDROJE ENZYMOV DigeZyme®

Komerčne (na rozdiel od DigeZyme®) sú tráviace enzýmy izolované z rôznych zdrojov, ako je pankreas vyšších zvierat (prasce a tur), vyššia zelenina (jačmeň) a mikroorganizmy vrátane baktérií a hub.

Multienzymatický komplex DigeZyme® sa skladá z enzýmov bez širokého pôsobenia GMO získaných fermentačným procesom:

ENZÝM PÔVOD ZDROJ
Alfa-amyláza huba Aspergillus oryzae
Laktáza huba Aspergillus oryzae
Lipáza huba Rhizopus oryzae
Celuláza huba Trichoderma longibrachiatum (dříve známá jako Trichoderma reesei)
Neutrální proteáza baktérie Bacillus licheniformis
Kyselá proteáza huba Aspergillus oryzae

AKTIVITA ENZÝMOV DigeZyme®

ENZÝM Jednotka aktivity (FCC*) Aktivita (jednotka/g)
Alfa-amyláza DU 24000 U/g (Dextrinizing Unit /gram)
Celuláza CU 200 U/g = 1100 CU/g (Cellulase Unit /gram)
Lipáza FIP 1000 U/g = 200 FIP/g (Fungal Lipase International Unit/gram)
Laktáza ALU 4000 U/g = 4000 ALU/g (Acid Lactase Unit/gram)
Neutrálna proteáza PC 6000 U/g = 6000 PC/g (Protease Unit on L-tyrosine basis/gram)
Kyslá proteáza HUT 10000 HUT/g (Hemoglobin Unit on tyrosinase basis/gram)
  • Food Chemical Codex

Amyláza

Alfa-amyláza je stabilná pri pH 5.0 – 7.0, a dosahuje v tomto rozmedzí 75–100% aktivity.

Vplyv teploty ukazuje krátkodobú maximálnu aktivitu pri 55°– 60° C.

Pri dlhšej dobe pôsobenia enzýmov sa teplota presahujúca 37°C nejaví ako optimálna. Štúdie teplotnej stability DigeZyme® ukazuje, že pri zahrievaní po dobu jednej hodiny pri pH 7 je stabilný iba pod 40°C, zvyšková aktivita po jednej hodine pri 50°C je iba asi 20%.

Preto sa taktiež odporúča pre zachovanie aktivity väčšiny enzýmov pokrmy alebo suplementy nezahrievať.

Proteáza

Pokiaľ sa podívame na charakteristiku proteázy, v závislosti na rozsahu pH pre optimálnu aktivitu sú mikrobiálne proteázy klasifikované ako:

Alkalické proteázy aktívne nad pH 7,0 – 11,0 Neutrálne proteasy aktívne nad pH 6,0 – 9,0 Kyslé proteázy aktívne nad pH 2,5 – 4,0

DigeZyme® je formulovaný s neutrálnou proteázou s optimálnou stabilitou v rozmedzí pH 6,0 – 8,0. Tento enzým má široký rozsah pôsobenia na bielkoviny. Jeho účinok je podobný účinkom intestinálnych proteolytických enzýmov, ktoré sú aktívne v neutrálnom až alkalickom pH. Pomáha rozložiť polypeptidy na peptidy a aminokyseliny. Neutrálne proteázy, ktoré vykazujú špecificitu pre hydrofóbne alebo objemné aminokyselinové zvyšky, účinne rozkladajú radu štrukturálne odlišných bielkovín. Použitím mliečnej bielkoviny, kazeínu ako substrátu boli stanovené charakteristiky proteázy obsiahnuté v DigeZyme®. Výsledky ukázali prítomnosť aktívnej neutrálnej proteázy pri pH 6,0 – 8,0.

Laktáza – štepí zvyškovú laktózu v mliečnych proteínoch, prípadne obecne štepí laktózu v mliečnych produktoch

Lipáza – S olivovým olejom ako substrátom sa zistilo, že lipáza v DigeZyme® je najkvalitnejšia pri pH 7,0.

Celuláza – Celuláza v DigeZyme® vykazuje optimálne pH pri 4,0–4,5. Pri inkubácii pri 37°C po dobu 2 hodín za rôznych podmienok pH vykazuje viac ako 90% zvyškovú aktivitu v rozmedzí pH 3,0 až 6,0.

PRÍZNAKY DEFICITU TRÁVIACICH ENZÝMOV

Najčastejšie známymi príznakmi v dôsledku nedostatku enzýmov je nedostatok alebo nízka aktivita gastrointestinálneho enzýmu laktázy, ktorá štepí neabsorbovateľný mliečny cukor (laktózu) na ľahko absorbovateľné monosacharidy. Pri nedostatku alebo neprítomnosti tohto enzýmu sa mliečny cukor dostáva v nezmenenom stave ako disacharid do tlstého čreva, kde je fermentovaný baktériami. Nadmerná fermentácia sa prejaví plynom a hnačkou – typickou sťažnosťou u ľudí s laktózovou intoleranciou. Obecne je možné povedať, že deficit enzýmov vedie k rade problémov v organizme.

Slinivka (Pankreas) je orgán, ktorý vyrába niekoľko enzýmov, ktoré je možné zahrnúť do troch hlavných skupín, to je amylázy, lipázy a proteázy. Tieto enzýmy sa každodenne uvoľňujú zo zdravej slinivky do tenkého čreva, aby sme boli schopný vstrebať živiny zo stravy. Pokiaľ je slinivka nejak postihnutá, napríklad nadmerným užívaním alkoholu, je produkcia pankreatických enzýmov výrazne znížená. To vedie ku špatne stráveným pokrmom, ktoré sa v stolici prejavujú nestrávenou formou. Takto sa napríklad v stolici objavujú nestrávené tuky.

Ďalším stavom, ktorý môže zhoršiť tvorbu enzýmov, je gastritída neboli zápal žalúdka. Žalúdočná sliznica je postavená zo špecializovaných buniek, ktoré vyrábajú žalúdočnú kyselinu, hlien a enzým pepsín, ktorý pomáha štepiť bielkoviny. Nedostatok pepsínu sa prejaví špatnou absorpciou bielkoviny. Obecne sa dá povedať, že každý zápalový proces v gastrointestinálnom traktu interferuje s produkciou tráviacich enzýmov v špecializovaných bunkách, ktoré je vytvárajú.

Zreteľne znížená aktivita enzýmov v zažívacom trakte môže zahrnovať prejavy ako je plynatosť, nadýmanie, nevoľnosť, črevné kŕče, hnačku a taktiež zápchu. Nestrávené živiny sa nedostanú cez bariéru medzi črevom a cievami, a tak nie sú biologicky dostupné pre metabolické procesy vo špecializovaných tkaniach a orgánoch tela. Chronický nedostatok tráviacich enzýmov môže viest k postupnému vyčerpaniu živín a paradoxnému zvýšeniu telesnej hmotnosti v dôsledku hromadenia tukov. Príliš často nepostrehnuteľný proces nedostatku živín nakoniec môže viesť k patologickým prejavom vrátane chronických degeneratívnych a zápalových ochorení, prípadne i nádorových ochorení.

V ideálnom prípade by mala byť sekrécia zažívacích enzýmov udržiavaná správnou výživou a dobrým životným štýlom. Pre maximálne využitie pridávame komplex enzýmov DigeZyme® do niektorých z našich produktov (100% Native Whey a GO MRP). V oboch prípadoch chceme zlepšiť využitie živín vrátane vitamínov a minerálov, v prípade 100% Native Whey naviac predchádzame vyčerpaniu enzymatickej kapacity, keďže sa jedná o veľmi rýchly proteín (WPI je pri nárastu hladiny sérových aminokyselín rýchlejší ako WPC a blíži sa k hydrolyzátom). Týmto postupom sa zníži alebo úplne odstráni plynatosť.