Čo je to kreatinín?

Čo je to kreatinín? 1Kreatinín je prírodná látka v ľudskom tele. Je nevyhnutná k životu a priemerný dospelý jej má 80 – 130 gramov v tele. Kreatinín hrá dôležitú rolu pri transportu energie v rámci každej telesnej bunky – v kosterných svaloch, srdci, mozgu a ďalších orgánoch. Mnoho vedcov verí, že kreatinín je dôležitá látka pre funkciu orgánov vrátane mozgu a na celkový zdravotný stav.

Každý, kto neje vyváženú stravu, najmä vegetariáni a vegáni, môže mať nižšiu ako normálnu hladinu kreatinínu. Väčšina ľudí pokrýva približne polovinu potreby konzumáciou masa a rýb, zvyšok sa musí vyrobiť v tele.

U kreatinínu ako doplnku stravy bolo vedecky preukázané, že zvyšuje fyzickú výkonnosť. Je známo, že sa ľahko vstrebáva do tela a nemá žiadne škodlivé účinky pri zachovaní kvality výroby a pri odporúčanom dávkovaní. Preto výrobca spoločnosť WeFood Nutrition ponuka kreatinín v čistote 99,99% dodávaný pod značkou Creapure.

Kreatinín sa v tele syntetizuje z troch aminokyselín (glycin, arginín, metionín). 20–30 let starý muž vážiaci 70 kg syntetizuje približne 1 g kreatinínu za deň. Toto množstvo s vekom klesá. U žien je táto hodnota nižšia. Najkritickejšia je aminokyselina metionín, pretože k syntéze 1 g kreatinínu potrebujeme približne 40% jeho priemerného denného príjmu. Preto strava s nízkym množstvom metionínu môže zapríčiniť deficit kreatinínu v tele.

Kreatinín má vysokú biologickú využiteľnosť: je-li kreatinín monohydrát brán ako doplnok stravy, merania potvrdzujú, že v závislosti na dávke viac ako 95 percent môže skončiť v krvnom riečisku. Hladina kreatinínu v krvi typicky dosiahne vrcholu okolo jednej až dvoch hodín po konzumácii kreatinínu monohydrátu.

V športe je kreatinín populárny, pretože umožňuje trénovať tvrdšie a tým i rýchlejšie naberať svalovú hmotu. Bez tréningu ale kreatinín sám o sebe svalovinu nevytvára.

Kreatinín v forme kreatinínu monohydrátu je prirodzenou formou pre telo, je uznaný ako overená, efektívna, bezpečná a legálna látka. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) napríklad súhlasí s tým, že kreatinín môže zvýšiť fyzickú výkonnosť pri krátkodobých, vysoko intenzívnych aktivitách. To je teraz popísané v článku 13.1 nariadenia EC o výživových a zdravotných tvrdeniach. Existujú taktiež dôkazy naznačujúce, že kreatinín pomáha k regenerácii po intenzívnom cvičení.