Ako rozpoznať kvalitný proteín

Kvalitný proteín

Počet proteínov rôznych značiek stále rastie. Ako sa ale vyznať v ponuke proteínov? Ako vybrať skutočne kvalitný proteín?

Proteíny majú radu parametrov, ktoré môžeme posudzovať. Na základe parametrov sme potom schopný stanoviť, či sa jedná o kvalitný proteín, či nie. Niektoré parametre sú skôr posudzované z užívateľského hľadiska (penivosť, chuť, cena), iné skôr z hľadiska nutričného (čistota, úroveň filtrácie, typ surovín, obsahy rôznych látok aj.). Každý potom uprednostňuje iné poradie dôležitosti. U niekoho rozhoduje treba práve chuť alebo cena. U ľudí, čo to zo športom myslí vážne, by malo prevládať hľadisko nutričné. Označenie proteínu slovom „kvalitný“ teda často nič nehovorí, pretože žiadny z výrobcov neoznačí produkty treba súslovím „nekvalitný, ale lacný“ a užívateľ, pokiaľ sa zaujíma o hodnotenie kritérií, je tak často nútený si daný produkt porovnať.

Srvátkové proteíny

V prípade srvátkových proteínov je diametrálny rozdiel medzi natívnymi proteíny a proteíny vyrábanými zo zvyškovej srvátky. Výrobcovia sa síce chvália technológiami filtrácie (štandard v dnešnej dobe je už CFM), ale k výrobe používajú z 99% zvyškovú srvátku. Je to rovnaká situácia, akoby ste k výrobe pitnej vody používali rovnaký typ čističky, ale v jednom prípade by bola filtrovaná voda z prameňa z hor a v druhom prípade odpadná voda z kanalizácie.

Môžete namietnuť, že ale výsledná kvalita nie je ovplyvnená. Bohužiaľ, je tu celá rada aspektov, ktoré kvalitu ovplyvnia, náhodne spektrum aminokyselín (denaturácia peptidov bohatých na cysteín v prípade zvyškovej srvátky), denaturácia živín (nekontinuálny proces výroby, použitie kyselín – v prípade zvyškovej srvátky), chuť (pokiaľ si dáte vedľa seba natívnu a zvyškovú formu proteínov, chuť je výrazne odlišná), a obsah kazeínových bielkovín (v prípade zvyškovej srvátky je to až 29% obsahu glykomakropeptidov – kazeínový proteín, v natívnej forme úplne chybí). Označenie WPI a WPC by teda malo byť doplnené ešte o slovo natívny. Iná slova už nevychádzajú z tohoto delenia a sú iba marketingom. S hrdosťou teda môžeme informovať, že spoločnosť WeFood Nutrition, s.r.o. vyrába srvátkový proteín iba ako natívny srvátkový izolát 90% (native WPI 90%) a ako jedna z mála na trhu sa snaží udržať najvyššiu kvalitu produktov bez kompromisov.

Vyskúšajte ich kvalitné proteíny aj vy!